Toți am văzut cel puțin o dată în viață un CV standard, după un model european, care nu-i nimic mai mult decât hârtie consumată.
La fel ca și pozele sau showreel-ul, CV-ul este o altă unealtă de prezentare. Așa că hai să începem cu ce NU trebuie să fie un CV:
1. Generic - din punct de vedere profesional, nu interesează pe nimeni statutul civil sau unde ai făcut școala generală;
2. Plictisitor și lung – chiar dacă te mândrești cu toate proiectele mici și mari, mai bine faci un top și le pui pe cele mai reprezentative – dacă ai făcut 10 reclame, pune-o pe cea mai bună și apoi doar menționează ceilalți clienți;
3. Prea „creativ” – chiar dacă știi pe cineva care ar putea să-ți creeze un CV altfel, asigură-te că respectă toate standardele. Riști ca tocmai din cauză că e prea „altfel” să fie refuzat pentru că nu poate fi comparat cu alte CV-uri într-un timp eficient. Iar industria cinematografică, știm bine, este mereu pe fuga, contra-cronometru.
Acum hai să vedem cum ar trebui să fie un CV.
În primul rând – concis și coerent – prezintă-ți experiența în linie cu industria și căutările celorlalți. Pune workshop-uri, premii din industrie și exemple de experiență ce au legătură cu actoria.
Chiar dacă ai prezentat evenimente corporate, poate că nu sunt cel mai bun exemplu pentru talentul tău.
Atașează o poză – un prim plan făcut profesional – nu o poză de pe Instagram sau una de buletin. Un headshot de calitate, care sa te reprezinte!
Pe scurt, CV-ul de actor trebuie să conțină următoarele: date de contact, informații despre aspect (înălțime, greutate, culoare ochi, culoare par), vârsta sau după caz „age range”, abilitați speciale (orice activitate sau sport pe care le practicați la un nivel cel puțin mediu poate constitui un avantaj), limbi străine vorbite unde menționați nivelul și posibile accente pe care le puteți face.
Apoi experiența pusă pe ani în ordine invers cronologică (de la prezent până la trecut). Treceți doar educația în actorie (facultate, workshop-uri, cursuri de specialitate), apoi treceți experiența pe film, teatru și televiziune.
Dacă abia ai absolvit facultatea poți trece proiectele de examen sau cele din timpul școlii, nu te frustra că nu ai încă un film la Cannes – directorii de casting, regizorii caută deopotrivă actori consacrați dar și fețe noi, actori tineri, fresh.
Da, poate părea complicat, de aceea am creat The Cast List. O platformă ce revoluționează procesul de casting, oferindu-ți o expunere atât locală cât și internațională.
Pentru că vrem să ai un profil complet, realizat la cele mai bune standarde, îți putem oferi si ședințe foto create de către specialiștii noștri, prezentări video ori showreel, și bineînțeles consiliere profesională, atunci când simți că ai nevoie.
Nu mai aștepta,
BE on The Cast List!
Creează-ți profilul acum și pregătește-te pentru o experiență revoluționară de casting!