Recallul: ce este și cum trebuie abordat

This article is available only in Romanian.

Recallul sau mai pe lung: ai dat o probă de casting bună și regizorul/directorul de casting dorește să te vadă din nou ceea ce înseamnă că eșți cu un pas mai aproape să iei rolul!

Pentru actori recallul vine la pachet cu multe stări contradictorii și întrebări, presiunea de a da o proba și mai bună față de cea precedentă se instalează și ea, de aceea ne-am gândit să împărtășim cu tine câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să ai un recall cel puțin la fel de bun ca proba de casting inițială:

1. Pregătește recallul.

Dacă dai un casting de film, pentru un rol mare, și ți se cere să citești tot scenariul, ar fi indicat să o faci. Te ajută să înțelegi personajul mult mai bine și să aduci profunzime interpretării tale datorită detaliilor despre personaj pe care le descoperi. Dacă ai replici de pregătit, învață-le, te ajută să te poți concentra pe interpretarea în sine fără să ai în minte doar: “Oare ce replică urmează?”. Citește și pregătește orice material care ți se pune la dispoziție pentru recall.

2. Nu schimba nimic, vestimentația sau alte detalii decât dacă ți s-a cerut!

Dacă ești chemat la recall, înseamnă că regizorul sau directorul de casting vrea să vadă o continuare a ceea ce ai prezentat tu în prima probă. Sfatul nostru e să nu schimbi deloc interpretarea sau vestimentația. Ideal este să te prezinți la fel ca la prima probă sau să faci schimbări numai în cazul în care ți-au fost cerute.

3. Fii deschis la indicațiile regizorale, ascultă-le!

Nu te bloca în propriile alegeri și, în cazul în care primești indicații regizorale, ascultă-le și încearcă să le urmezi întocmai. Se întâmplă ca regizorul să dorească să vadă cât de repede te adaptezi unei noi abordări și cât de ușor se poate lucra cu tine sau i-a plăcut foarte tare proba de casting, dar i-a lipsit fix această parte pe care el vrea să vadă dacă o poți face. Fii relaxat, ascultă-l activ, cu atenție și concentrează-te pe ce îți cere.

4. Fii disponibil pe perioada filmării.

Înainte să te prezinți la recall, reverifică perioada filmării, zilele de repetiție și fitting (dacă există) și asigură-te că încă ești disponibil. Dacă există vreo schimbare în disponibilitatea ta pentru rol, comunica acest lucru către persoana responsabilă înainte de a te programa la recall. Ideal este să se preîntâmpine orice situație nefavorabilă, pentru că degeaba vei lua rolul dacă nu ești disponibil, aceste detalii se discuta înainte, cu profesionalism.

5. Respectă programarea, arată că ești un adevarat profesionist!

Este foarte important să ajungi la timp din mai multe motive:

  • Probele de casting/recallurile sunt foarte bine organizate din punctul de vedere al programărilor, fiecare actor are un anumit interval de timp alocat în sala de casting, în acea zi, dacă ești cel care întârzie, nimeni nu o să decaleze probele de casting pentru ține. Riști să pierzi recallul dacă nu îți respecți programarea.
  • Sunt probe în care sunt grupați mai mulți actori pe aceeași scenă ca să se testeze chimia și interacțiunea dintre ei. Imaginează-ți că ești singurul dintr-un grup de 4 actori care întârzie și din cauza ta se decaleaza tot programul, oare ce ar spune acest lucru despre ține?
  • Faptul că ajungi la timp denotă profesionalism și respect pentru timpul regizorului/directorului de casting.

6. Ai încredere în tine!

Gândește-te că rolul este deja al tău și ești de fapt la o repetiție :). Frica și neîncrederea sunt stări care nu te vor ajuta să ai un recall bun, scapă de ele, poartă-te ca și cum locul tău este acolo, în acea sală, în fața acelor oameni. O atitudine pozitivă și încrezătoare îi va face să creadă pe cei în măsură să decidă că ești o persoană care nu va ceda presiunii atunci când va fi pe platoul de filmare în fața a zeci de persoane.

7. Șterge din memorie recallul după ce îl dai.

Da, fix așa, uită de orice probă de casting pe care o dai după terminarea ei. Nu te ajută deloc starea de neliniște de după, multitudinea de întrebări care vor izbucni, întrebări care vor rămâne fără răspunsuri și care te vor măcina zile în șir. Dacă tu ești cel mai potrivit pentru acel rol, va fi al tău, dacă nu, nu. Nu face o obsesie din probele de casting pe care le dai, tu asigură-te că dai cea mai bună probă, restul nu mai depinde de tine. De asemenea, nu suna directorul de casting sau regizorul să îl întrebi dacă ai luat sau de ce nu ai luat, nu este profesionist să faci asta. Meseria ta de actor implică să mergi la castinguri și să pierzi unele, pur și simplu nu poți lua toate castingurile.

Nu uita, dacă ai deja la activ destul de multe recalluri, înseamnă că faci bine ceea ce faci și nu îți pierde speranța, ești la câțiva pași de a obține rolurile mult visate! :)

Dacă ai nevoie de profesioniști, The Cast List îți oferă și serviciile opționale, ca suport pentru realizarea de materiale, About me video, Self-tape-uri ori Casting Coach, în studioul foto-video al platformei, cu ajutorul unuia dintre directorii noștri de casting. Îți oferim consiliere profesională și suport pe tot timpul procesului de realizare a acestor materiale. Dacă îți dorești să vorbim, scrie-ne pe: contact@thecastlist.com.