Castinguri & Proiecte

Castingurile sunt pentru proiecte care au nevoie și caută atât actori, artiști profesioniști, cât și talente obișnuite, denumite în industria media și cinematografică “real people” = oameni autentici. Se caută mereu fețe noi și interesante, expresive, de toate vârstele (de la bebeluși la bunici 😊) , toate tipologiile și look-urile, oameni dornici să apară într-un film sau o reclamă fără a fi artiști profesioniști sau a avea studii de specialitate.

Proiectele pentru care se caută talente sunt de obicei:

 • producții din industria cinematografică: filme artistice, lungmetraje, scurtmetraje, documentare, seriale sau alte producții similare;
 • producții din industria media și advertising: emisiuni TV, reclame TV, online sau print, ședințe foto, cataloage de prezentare;
 • producții audio, video, print, dar și evenimente artistice, campanii sau orice alt gen de evenimente similare în realizarea cărora este nevoie de talente profesioniste sau amatoare.

Vezi aici câteva dintre proiectele reprezentative, filmele, reclamele, producțiile făcute până acum în platforma The Cast List: Showreel-ul de prezentare (o alăturare de secvențe din mai multe proiecte), cât și zona de portofoliu aici: Portofoliu.

Deoarece platforma poate fi accesată online din orice colț al lumii 🌎, castingurile sunt pentru proiecte din toată lumea.😊

Castingurile și proiectele sunt atât locale, pentru România, cât și internaționale. Se pot difuza pe piața locală, cât și internațională.

Proiectele se filmează atât în România, cât și în afara țării. Se va preciza la fiecare proiect dacă implică deplasare, de regulă aceasta este asigurată de producție sau se decontează.

Vezi aici câteva dintre proiectele reprezentative, filmele, reclamele, producțiile făcute până acum în platforma The Cast List: Showreel-ul de prezentare (o alăturare de secvențe din mai multe proiecte), cât și zona de portofoliu aici: Portofoliu.

Participi automat la toate castingurile care se desfășoară pe platformă, pentru că, odată ce ai un profil minim completat, mai exact procentajul de completare al profilului minim 50%, apari automat în toate căutările de casting, ești vizibil pentru toți directorii de casting, regizorii, producătorii și toți cei care caută talente pentru producțiile sau evenimentele lor, locale sau internaționale.

Pentru că ai un profil incomplet, mai exact nu ai procentajul de completare al profilului minim 50% și astfel profilul tău nu poate fi aprobat. 

De aceea, nu ești vizibil în căutări, profilul tău nu apare în search, nu ești luat în calcul pentru castinguri.

Nu participi la castinguri dacă ai profil neaprobat sau incomplet deoarece trebuie respectate anumite standarde de profesionalism.

Deoarece un profil incomplet este echivalent cu o lipsă de implicare sau chiar seriozitate în abordarea joburilor din acest domeniu. Nimeni nu dorește să colaboreze cu oameni parțial implicați sau care tratează cu superficialitate un posibil job.

De aceea, un profil incomplet nu poate fi luat în calcul pentru castinguri și nu va fi promovat de către platforma The Cast List care cere respectarea anumitor standarde în ceea ce privește profesionalismul, implicarea și seriozitatea.

Imediat ce îți actualizezi și completezi profilul până la procentajul minim acceptat de 50% vei fi promovat în fața specialiștilor din industrie și vei avea acces la joburi.

Vizualizare proiecte, informații despre rol și bugete

Mergi în profilul tău. Ai 3 variante:

 • În Pagina “Jobs” = “Joburi/Proiectele mele” => îți apar listate proiectele, atât cele active, cât și cele încheiate;
 • În Pagina “Dashboard” ai secțiunea “Latest Projects” = “Ultimele proiecte”. Apasă butonul “Go to projects” = “Mergi la proiecte” => ți se deschide pagina de “Jobs”;
 • În “Notificări” îți apar informările referitoare la proiectele pe care ești propus. Click pe “See project” din “Notificare” => ți se deschide pagina proiectului respectiv.

Mergi în pagina “Jobs” = “Joburile/Proiectele mele” în care ai listate proiectele => click pe butonul “View” = “Vezi” => ți se deschide pagina detaliată a proiectului.

În pagina de prezentare a proiectului găsești 3 secțiuni:

 • “Detalii Proiect” = “Project Details” => aici găsești informații generale despre proiect, cât și informații despre rolul pe care ești tu propus, în măsura în care responsabilul de proiect le-a introdus. Verifică-le cu atenție;
 • “Buget” = “Budget” => aici găsești informații despre bugetul alocat rolului pe care ești propus;
 • “Documente și Alte Fișiere” = “Documents and Other Files” => aici găsești scenariul/scena pe care se dă proba de casting, descrierea personajului, informații suplimentare din partea regizorului, NDA proiect (Non Disclosure Agreement - documentul prin care îți iei angajamentul de a nu dezvălui informații despre proiect, acestea fiind strict confidențiale) sau orice alt document legat de rol și proiect. Click pe document și acesta se va descărca direct în device-ul (calculatorul) tău.

Nu apar anumite informații despre proiect sau despre casting (spațiile din dreptul lor nu sunt completate) pentru că încă nu au fost introduse de către responsabilul de proiect (client, producător, director de casting, regizor sau cel care este în măsură să le comunice).

În momentul în care responsabilul de casting (client, producător, director de casting, regizor sau cel care este în măsură să le comunice) introduce date noi despre proiect sau casting, acestea sunt vizibile în timp real în pagina ta de “Jobs”. Le vei vedea actualizate în pagină. Sfat: reverifică pagina proiectului din când în când pentru a vedea dacă sunt noutăți despre proiect.

Suma cu care ești plătit apare la secțiunea “Buget” din pagina proiectului, secțiune completată de responsabilul de casting (client, producător, director de casting, regizor sau cel care este în măsură să o comunice). Dacă încă nu a completat-o, ai răbdare, cel mai probabil o va completa în curând.

Bugetul net reprezintă suma pe care o primești în cazul în care iei castingul și vei presta jobul, net = ce ajunge la tine (“în mână” cum se zice sau în cont bancar).

Bugetul brut reprezintă suma totală, care include taxele și impozitele aferente, care trebuie plătite către stat. De regulă, acestea se “opresc la sursă”, adică de angajator și se livrează către stat în contul talentului/tău.

Bugetul net = Bugetul brut - taxe și impozite care se rețin pentru a fi plătite la stat.

Taxele și impozitele care se opresc pentru a fi plătite, virate către stat, în contul tău, diferă de la caz la caz, în funcție de forma ta de angajare, contractare, cât și de venitul tău anual, acestea se calculează întotdeauna în conformitate cu legislația în vigoare.

Nu. Bugetul net menționat de responsabilul de casting (client, producător, director de casting, regizor etc.) în pagina proiectului este cel care ajunge la tine, la talent, direct, fără a fi reținute comisioane sau alte sume. Platforma The Cast List nu oprește niciun comision sau taxa din bugetul talentului.

Participarea la probele de casting nu se plătește, de regulă. Joburile se plătesc.

Dacă sunt cumva excepții, acestea vor fi menționate în secțiunea “Detalii Proiect”, în pagina de prezentare a acestuia. Nu solicita bani pentru proba de casting sau participarea la un casting deoarece nu se practică.

Derularea procesului de casting

În pagina de “Jobs” din profilul tău vezi în timp real ce “Status” ai pentru fiecare proiect pe care ești propus.

De fiecare dată când statusul tău se schimbă, adică sunt noutăți pe proiect/casting, primești notificare în timp real în profilul tău, iar pentru anumite statusuri primești sms și email.

Mai multe informații despre statusurile care generează sms și email găsești la întrebarea: Care sunt statusurile în care eu trebuie să răspund?.

Ai statusul “Rejected” = “Respins”, acesta te informează că ai fost respins pentru acel rol/proiect.

Proiectul apare la “Closed Projects” = “Proiecte închise”, înseamnă că proiectul a fost închis de către responsabilul de casting. Este posibil ca acesta să nu fi avut timp să îți schimbe statusul în “Rejected” = “Respins” și tu să ai alt status pe proiect, dar odată închis proiectul, este închis și castingul pentru el.

De asemenea, uneori responsabilul de casting (client, producător, director de casting, regizor etc.) te poate contacta pentru a-ți comunica personal. Din păcate, nu întotdeauna există timpul necesar să o facă, de aceea verifică în platformă ce status ai sau situația proiectului dacă vrei să știi exact.

Lista statusurilor posibile, pe care le poți avea pe profilul tău atunci când participi la un casting/proiect:

 • “Proposed”= “Propus”
 • “Checking availability” = “Se verifică disponibilitatea”
 • “Rejected” = “Respins”
 • “Available” = “Disponibil”
 • “Unavailable” = “Indisponibil”
 • “Didn’t Answer” = “Nu a răspuns”
 • “Scheduling Audition” = “De programat audiție”
 • “Audition Scheduled” = “Audiție programată”
 • “Didn’t Come at Audition” = “Nu a venit la audiție”
 • “Canceled Audition” = “Audiție anulată”
 • “Had Audition” = “A dat audiția”
 • “Scheduling Recall” = “De programat recall”
 • “Recall Scheduled” = “Recall programat”
 • “Didn’t Come at Recall” = “Nu a venit la recall”
 • “Canceled Recall” = “Recall anulat”
 • “Had recall” = “A dat recall”
 • “Shortlist” = ”Pe lista scurtă”
 • “Finalist” = “Finalist”

Mai multe informații despre ce înseamnă fiecare status găsești în secțiunea: Explicații statusuri.

Primești sms, email și notificări în profilul tău de fiecare dată când ți se cere un răspuns, când e nevoie de o acțiune din partea ta.

De asemenea, în pagina “Jobs” = “Joburile/Proiectele mele” ai evidențiate cu galben statusurile care te atenționează că este nevoie de răspunsul tău, de o acțiune din partea ta (“Statuses marked with yellow require your immediate attention” = “Statusurile marcate cu galben necesită atenția ta imediată”). Mergi în profilul tău => pagina “Jobs” = “Joburile/Proiectele mele” pentru a le vedea.

Statusurile care necesită răspunsul tău, o acțiune din partea ta sunt:

 • “Checking availability” = “Se verifică disponibilitatea” - Ți se cere disponibilitatea;
 • “Scheduling Audition” = “De programat audiție” - Ți se cere să te programezi la audiție/proba de casting;
 • “Scheduling Recall” = “De programat recall”- Ți se cere să te programezi la recall/proba suplimentară de casting.

Mai multe informații despre ce înseamnă fiecare status găsești în secțiunea: Explicații statusuri.

Anumite statusuri NU necesită răspunsul tău, NU e nevoie de nicio acțiune din partea ta. Unele dintre ele sunt chiar generate de răspunsurile tale anterioare (exemplu: ești în status “Checking availability” = “Se verifică disponibilitatea” și răspunzi că ești disponibil => statusul ți se actualizează în status “Available” = “Disponibil” în timp real pe profilul tău și este vizibil imediat clientului).

Statusuri care NU necesită răspunsul tău:

 • “Proposed”= “Propus”
 • “Rejected” = “Respins”
 • “Available” = “Disponibil”
 • “Unavailable” = “Indisponibil”
 • “Didn’t Answer” = “Nu a răspuns”
 • “Didn’t Come at Audition” = “Nu a venit la audiție”
 • “Didn’t Come at Recall” = “Nu a venit la recall”
 • “Shortlist” = ”Pe lista scurtă”
 • “Finalist” = “Finalist”

Statusuri care NU necesită răspunsul tău, însă ai la dispoziție variante de a acționa:

 • “Audition Scheduled” = “Audiție programată” - poți schimba data și ora audiției setate anterior sau îți poți anula audiția setată;
 • “Recall Scheduled” = “Recall programat” - poți schimba data și ora audiției setate anterior sau îți poți anula audiția setată;
 • “Canceled Audition” = “Audiție anulată” - ai posibilitatea de a te reprograma sau de a urca un selftape;
 • “Canceled Recall” = “Recall anulat” - ai posibilitatea de a te reprograma sau de a urca un selftape;
 • “Had Audition” = “A dat audiția” - ai posibilitatea de a schimba sau șterge selftape-ul, nu și audiția urcată de responsabilul de casting;
 • “Had recall” = “A dat recall” - ai posibilitatea de a schimba sau șterge selftape-ul, nu și audiția urcată de responsabilul de casting.

Mai multe informații despre ce înseamnă fiecare status găsești în secțiunea: Explicații statusuri.